Мамографията е ключов метод за ранно откриване на рака на гърдата което я прави референтен метод на изследване в популационни и индивидуални скринингови програми за рак на млечната жлеза.

Тя е специализиран тип рентгеново изследване, което използва малки дози от йонизиращо облъчване за създаване на изображения на вътрешната структура на гърдите.

Тези изображения позволяват на специалистите да видят и анализират детайли, които не могат да бъдат усетени при физически преглед, включително малки тумори, тъканни архитектурни преустройки и калцификати.

Този метод е подходящ за изследване на  жени над 40 годишна възраст.

Мамографията може да бъде скринингова или диагностична .

Скрининговата мамография е метод,широко използван метод за ранна диагностика на рака на гърдата.

Провежда се при жени,които нямат оплаквания като за целите на скрининга   в България се извършва на всеки 2 години при жени над 50 годишна възраст.

Диагностичната мамография е метод при жени със симптоми.Тя е насочено изследване за уточнение на вече открити или съмнителни находки.

В СМДЛ по Образна диагностика Д-р Христо Куцаров, предлагаме дигитални мамографии,използвайки най-съвременни и иновативни технологии, за да осигурим високо качество на изображенията и минимално облъчване.

Резултатът от изследването се описва от лекар специализиран в образната диагностика на млечната жлеза  и се предоставя на пациента с информация за състоянието на млечните жлези и насоки за следващи прегледи, алгоритми за поведениш или допълнителни излседвания.При определени случаи може да се наложат допълнителни изследвания като ехография,магнитно-резонансна томография, тънкоиглена аспирационна или кор-биопсия.

Най-подходящото време за мамография е до 7-10 дни от началото на месечен цикъл.

Това е периодът,когато гърдите  са хормонално неповлишни и болезнено ненапрегнати.

Относително противопоказно е мамографии да се извършва при жени с мастит-подуване,зачервяване и болка в гърдите.При такива случаи е удачно да се проведе ехография на млечните жлези, да се предприеме лечение до отшумяване на симптомите и едва след това да се извърши мамография!

При жени с импланти мамографското изследване се извършва по специални техники с изтласкване на импланта!

В СМДЛ по Образна диагностика Д-р Христо Куцаров мамографските изследвания се извършват БЕЗ предварително записване  на час и резултатите се изготвят в рамките на 30 минути след края на изследването.Ние сме тук, за да ви подкрепим във вашия път към здраве и да ви предоставим информацията, от която се нуждаете.